Kořenovou zeleninu, ať se jedná o mrkev, celer a petržel, běžně používáme při vaření snad v každé kuchyni. Ale neměli bychom zapomínat na červenou řepu, která je pro naše zdraví velmi důležitá.
U červené řepy využíváme nejenom její kořen, ale i mladé listy jsou též velmi zdravé. Červenou řepu využíváme při vaření polévek (např. boršč), ale nejzdravější je jí konzumovat v syrovém stavu, jako jsou saláty a šťávy s přidáním jiné zeleniny, např.: čerstvé zelí, křen, zázvor. Nebo saláty z nastrouhané červené řepy s ovocem (jablko, hruška, pomeranč, citrón), jsou skvělou pochoutkou, kterou si například dochutíme medem.
V krátkosti popíšeme přínos červené řepy pro naše zdraví, protože obsahuje:
- Vitamíny C a E, bílkoviny, vlákninu
- Minerály: železo, mangan, draslík
- Kyselinu listovou
- Betain – tato aminokyselina podporuje zdravá játra, protože je zbavuje tuků, napomáhá detoxikaci enzymů (odbourává rychleji alkohol).
Kromě toho, že červená řepa prokazatelně pomáhá potlačovat růst rakovinových buněk, pomáhá snižovat krevní tlak, dále pomáhá při zažívacích potížích i bolestech hlavy. Celkově zlepšuje imunitní systém a obzvlášť v období podzimních a zimních dnů, kdy nás trápí onemocnění z nachlazení, chřipka a angína, tak červená řepa by měla být v našem jídelníčku několikrát do týdne.
Pokud máte rádi ovocné a zeleninové šťávy, tak šťáva z červené řepy v kombinaci s jablečnou nebo pomerančovou šťávou je vynikající a lahodný nápoj. Ale někomu vůně řepy může vadit, ale přesto by ji rád přidal do svého jídelníčku.
K tomu stačí si zakoupit sušený prášek z červené řepy v našem e-shopu nakliceno.cz.
Tímto způsobem si můžete svůj jídelníček obohatit, když sušený prášek z červené řepy použijete například při vaření polévek, přidáním do palačinek, tvarohu nebo jogurtu apod. Budete mít zdravější stravu a přitom chuť řepy nebudete cítit. Zkuste to, určitě nebudete litovat, protože se budete cítit méně unaveni a zdravější.